Oroliga nätter och närhetstörstande barn

Godmorgon!
Här är en trött mamma som har en son som sover oroligt just nu. Vaknar ofta på nätterna och snurrar runt som en helikopter i sängen. Tidigt på morgonen vaknar han också. Gärna 5.30-6.00. Det tycker jag är lite för tidigt, men vad ska man göra? Sedan är han väldigt närhetstörstande för tillfället med. Vill helst inte vara någon annan stans än i famnen, vilket gör att jag på allvar får lära mig det här med "gör allt med en hand".
 
Att bli lämnad på förskolan är sådär just nu, men när jag väl har gått är det visst bra ändå. Jag gissar att det är förkylning/tänder/utvecklingsfas i kombination och det är inte så konstigt att det bir jobbigt för den lille då!
 
Så jag sörplar kaffe och jobbar på. Det är ju i alla fall onsdag!
 

En sjysst jul - 6 enkla sätt att bli medveten i jul

Julen närmar sig som alla vet och säkert känner av. Julklappshets, en ångest som kan skapas av oron för att inte ha tillräcklig ekonomi, eller kunna köpa vad som önskas/uppskattas eller att det ska vara "fint" nog. Jag tycker ju som det flesta att det är roligt att både ge och få presenter. Det är en fin gest att ge en gåva till någon man älskar, och man känner ju sig uppskattad när man får något i present. Jag tycker inte heller det är fel att köpa gåvor någon gång ibland (tex vid jul eller födelsedagar). Dock tycker jag det är hemskt när det blir som en materialistisk tävling om vem som får flest och bäst presenter. De som får lida på andra sidan är alla de som jobbar dag som natt för att producera alla nya grejer - och miljön som får "svälja" alla utsläpp från fabrikerna.
 
Vad kan man göra då? Ska man behöva ha dåligt samvete över att ge presenter?
 
Jag tror det går att fira jul med julklappar och ändå vara medveten som konsument. Här är mina tips:
1. Köp på second hand. Många saker har knappt blivit använda och är i väldigt fint skick. Snällare för miljön och för plånboken.
2. Köp ekologiska och/eller fairtrade produkter. Då vet du att grejerna har tillverkats med miljön och med sjyssta arbetsvillkor i åtanke.
3. Bestäm att alla köper ett begränsat antal gåvor. Till exempel att vi köper bara en klapp var till var och en.
4. Gör en gåvolåda tillsammans med barnen - som ni sedan skänker till en lokal välgörenhet.
5. Lägg en slant till välgörenhet och ge det som gåvobevis. En uppskattad gåva!
6. Köp ekologisk julmat och minska på köttet på julbordet. Välj ut dina favoriter (kanske julskinkan och sillen tex) och skippa det andra. Fyll på med vegetariska alternativ istället. Här finns många goda recept!
 
Djupa frågor det här - men ja, det jag vill säga är egentligen (som jag sagt i några år nu): julklappar är en fin grej, men jag vill inte att du köper julklappar till mig bara för att du "måste". Hittar du en present som du tror att jag vill ha - för all del köp den. Jag behöver inte en stor hög med klappar. Hittar du inget så skulle jag istället bli jätteglad om du skänkte pengar till Unicef/UNHCR/Rädda barnen/OXfam eller liknande i mitt namn. Det finns de som har blivit berövade på allt - hem, mat, familj. De behöver hjälp mer än vad jag behöver ännu en tröja. 
 
Julklappar - en fin grej som jag absolut inte tycker illa om. Men välj med omsorg. Köp etiskt producerade klappar, något som faktiskt kommer att uppskattas/användas eller skänk en slant till välgörenhet. Det är mina tips. Foto här.

Måndag

Godmorgon!
Hoppas ni har haft en bra helg? Det har vi :) I fredags åkte jag till Maria för att fira hennes födelsedag, i lördags firades James och sedan var jag och Chris ensamma hemma (med Noah också såklart) så vi hade en mysig kväll i soffan framför en film och bara njöt av varandras sällskap. Igår kom lite julstjärnor upp och sedan fick vi fint besök från England. Vi åt tacos och satt och pratade hela kvällen, det var supertrevligt!
 
Idag är det jobb igen och ikväll ska jag fortsätta julpynta där hemma!
 
Noah älskade alla ankor i England, så himla gulligt.